Haluatko vähentää lämmitys­kulujasi?

Varmista, että ikkunasi ovat energiatehokkaat

Nykyaikaiset, oikein valitut ja huolellisesti asennetut ikkunat ovat keskeinen tekijä rakennuksen energiatehokkuudessa, ja niillä voidaan lisätä olennaisesti myös asumismukavuutta.

– Asuinkiinteistöihin myytävissä ratkaisuissa meidän ikkunoissamme on aina kolminkertainen lasi ja kolminkertainen tiivistys. Niissä on lisäksi komposiittiprofiilinen, argon-kaasulla täytetty lämpöelementti, joka on vielä selektiivikalvotettu. Näiden ominaisuuksien ansiosta ikkunan lämmönerityskyky on 10-20% parempi kuin vanhoissa ikkunoissa, toimitusjohtaja Aki Nieminen Kuhmon Ikkuna Oy:stä kertoo.

Ikkunoissa on mahdollisuus lähteä tavoittelemaan vieläkin parempaa u-arvoa, jolloin puhutaan matalaenergiaikkunoista. Kun ikkuna varustetaan kahdella selektiivikalvolla, ikkunan energiatehokkuudesta kertova u-arvo putoaa noin yhdestä noin 0,8:aan.

– Näillä ikkunoilla energiatehokkuus on 30-40% parempi kuin vanhoilla kolminkertaisilla ikkunoilla.

Rakennuksissa, joissa ikkunaremontti on ajankohtainen, lämpöhukkaa tapahtuu myös muualta kuin itse ikkunaelementtien kautta.

– Kun ajatellaan remonttikohteena 40-50-vuotiasta omakotitaloa, sen rakenteet ovat vuosikymmenien aikana löytäneet oman paikkansa ja sijansa. Rakenteen ja ikkunan välinen eriste on saattanut muuttua vialliseksi tai puutteelliseksi. Kun uudet ikkunat asennetaan, tehdään samalla huolellinen ikkunan ja runkorakenteen välinen eristys.

Jos tämä eristystyö jää tekemättä, tai ikkuna on vääränkokoinen asennusaukkoon nähden, uusien ikkunoiden mahdollistama energiatehokkuuden parantuminen jää saavuttamatta.

– Ikkunan mitoitusvaiheessa on tärkeää selvittää, onko rakennus paikoillaan rakennettu vai elementtitalo. Tällä tiedolla pystytään valitsemaan oikea karmi talon runkorakenteeseen, ja samalla tulee määritettyä riittävä eristevara.

Jos keskikokoisen omakotitalon muu lämmöneristys on kunnossa, ikkunaremontilla voidaan saavuttaa vuositasolla sähkölämmitteisessä omakotitalossa noin 500 euron säästö lämmityskuluissa. Lämmitysenergian tarve pienenee prosentuaalisesti saman verran myös kiinteistöissä, joissa on muu lämmitysmuoto. Taloudellista hyötyä vielä suurempi merkitys on kuitenkin asumismukavuuden kasvamisella, sillä ikkunanvaihdon ja siihen kuuluvan eristämisen myötä vedon tunne häviää tai pienenee, eivätkä lattiat enää tunnu kylmiltä.

– Puulämmitteisissä taloissa huono ikkunoiden eristys näyttäytyy itse asiassa niin, että mitä enemmän tulisijassa poltetaan puuta, sitä enemmän talossa vetää.

Ikkunaremontin yhteydessä myös ikkunoiden ääneneristävyys paranee, minkä voi havaita katumelun heikompana kuulumisena sisätiloihin.

Tarjous syyskauden ikkuna­remontteihin!

Syyskuun alku on hyvä aika tehdä ikkunainvestointi.

– Meidän kauttamme on mahdollistaa saada uudet ikkunat asennettua vielä ennen lumia ja pakkasia. Pystymme toimittamaan omakotitalon ikkunat neljässä viikossa, Aki Nieminen lupaa.

Kuhmon Ikkuna tarjoaa syys-lokakuun aikana tehtyihin tilauksiin tuplaselektiiviominaisuuden puoleen hintaan verrattuna normaalihintaan.

Ikkunoiden ostajan opas

Ikkunoilla on suuri merkitys asumis­mukavuudessa, koska asunnon ulko­näköä, energia­tehokkuutta sekä helppo­hoitosuutta voidaan parantaa merkittävästi nyky­aikaisilla ikkunoilla. Oikealla huollolla ikkunoiden keski­määräinen käyttö­ikä on noin 30–40 vuotta. Ikkunoiden käyttö­ikään merkittävästi vaikuttavat tekijät ovat materiaalit, rakennuksen sijainti, ikkunoiden huolto sekä oikea asennus. Ikkunoiden virheellinen asennus voi pilata loistavankin tuotteen.

Ikkunoista yleisimmin tiedustellut asiat ovat:

  • Lämmön­eristys­kyky – parantuu jopa 10-20%, kun vaihtaa uusin ja nykyaikaisiin ikkunoihin.
  • auringon- ja/tai valon läpäisevyys
  • äänieristys
  • palonkestävyys
  • turvallisuus

Ikkunoihin on saatavissa myös erilaisia lisä­varusteita, kuten esimerkiksi säle­kaihtimia, koriste­ristikoita, hyönteis­puitteita ja korvaus­ilma­venttiileitä.

Myyjämme auttavat sinua mielellään kaikissa ikkunoihin liittyvissä kysymyksissä.

Uudis­rakentaja

Suunnittelussa sinun tulee ottaa huomioon rakennus­määräysten yleiset ja alue­kohtaiset säädökset. Ikkunoiden valinnassa tulee huomioida myös turvallisuus­näkö­kohdat. Mikäli ikkunan lasi­pinta ulottuu alle 700 mm lähemmäksi lattiaa, tulee käyttää turvalasia. Tämä voidaan rakennus­määräysten mukaan toteuttaa joko karkaistulla tai laminoidulla turva­lasilla.

Jos ikkunan alareuna jää alle 700 mm sisä­puolella ja ulko­puolella on 1500 mm tai enemmän pudotusta, täytyy silloin käyttää laminoitua turvalasia. Rakentamis­kaava saattaa antaa ohjeistusta ääni­eristyksen vaatimuksiin. Tämäkin sinun tulee tarkistaa ennen ikkuna­hankintoja.

Korjaus­rakentaja

Valmistamme ikkunat kohde­kohtaisesti ja räätälöimme ne tarpeitasi vastaavaksi. Ikkunoiden mitoitus voidaan tehdä toivomillasi mitoilla. Jos esimerkiksi vanhojen ikkunoiden eriste­tilat ovat jääneet vaatimattomiksi rakentaessa, voimme toteuttaa uudet ikkunat 10-20 mm kapeampana ja matalampana. Erityisen tärkeää on huolellisesti suoritettu mittaus. Ikkuna tilataan karmin ulko­mitoin, jolloin korkeus- ja leveys­mitat ovat 20-30 mm pienemmät kuin seinässä oleva ikkuna-aukko.

Hirsitalo viimeisteltiin paikallisilla ikkunoilla

Kajaanilaisten Jenni Hartikaisen ja Esko Kauppisen uuden­karhea hirsitalo on kaunis ja toimiva erikoisuus, joka hakee monessa mielessä vertaistaan. Käsin­veistetty hirsi­kehikko on tehty täys­puisesta, massiivisesta pelkkahirrestä.